Årsbästalistan 2010 - PK



Att det kunde vara så mentalt påfrestande att knåpa ihop en årsbästalista är svårt att förstå. Som alltid vill man försöka lyssna på allt, men det är lika bra att förstå sina begränsningar och sammanställa det jag blivit mest påverkad av under det senaste året. Så detta är i alla fall mina 25 bästa album från 2010 som den ser ut just i dag. En del skivor kanske skulle kunna byta plats beroende på dagsform, men nu är det bara att ni läser, lyssnar och inspireras om det är något ni har missat av detta grymma musikår.

Här är fler favoriter från i år som inte nådde ända fram men ändå är värda att nämnas enligt mig: Brandon Flowers – ”Flamingo”, Rusko – ”OMG”, Cee-Lo Green – ”The Lady Killer”, JJ – ”JJ N 3”, The Drums – ”The Drums”, Warpaint – ”The Fool”, Britta Persson – ”Current Affair Medium Rare”, Glasser – ”Ring”, Kings Of Leon – ”Come Around Sundown”.

25. Efterklang – Magic Chairs
Sa det redan i mars när Dragan skrev om dem ”Mycket mycket trevligt! Känns som en fullträff för mig=)” och det är precis så det känns fortfarande.

24. Chromeo – Business Casual
Det mesta som Chromeo varit involverade i år har i mina öron svängt som bara den och deras 80-tals electrofunkpopdoftande album ”Business Casual” är inget undantag.

23. Surfer Blood – Astro Coast
Det bara sprutar sommar om Surfer Blood och deras debutalbum ”Astro Coast”. Sjukt svängigt och härligt stökigt kolla bara in singeln ”Swim”.

22. Summer Fiction – Summer Fiction
Jag upptäckte Bill Ricchini’s 60-talsluktande pop sent men den träffade helt rätt i mitt tycke.

21. Yeasayer – ODD BLOOD
Yeasayer slår sig in på årsbästalistan med fantastiska låtar som ”One” och ”Ambling Alp”. Jag och har Dragan har pratat om det förut och det är sjukt hur mycket bra band det kommer från Brooklyn.

20. Diane Birch – Bible Belt
Skönsjungande och pianospelande Diane Birch fick mig att falla handlöst för ungefär ett år sedan och har sedan dess följt med i mina lurar.

19. Daniel Adams-Ray – Svart, Vitt Och Allt Däremellan
Den andra halvan av den inte längre befintliga hip hopduon Snook släppte även han sitt debutalbum i år. Många säger att han har härmat Oskar Linnros vars debutalbum droppade innan, men jag säger precis som Daniel sa i en intervju när de påpekade likheterna dem emellan ”Vi är typ som Pepsi och Cola, lika men väldigt olika och jag vet ju vilken jag hoppas att jag är”.

18. Laura Marling – I Speak Because I Can
Trots att Dragan tipsat om Laura Marling åtskilliga gånger så upptäckte jag inte henne på riktigt förrän ungefär ett år sedan. Dock har jag varit helt såld sedan dess och ”I Speak Because I Can” har bara gjort min beundran för denna dam ännu större.

17. Best Coast – Crazy For You
Efter att ha hört Best Coast’s surfinspirerade indiepop/rock första gången i våras ville jag absolut höra mer och när ”Crazy For You” släpptes var jag helt fast.

16. N.E.R.D. – Nothing
Sjukt svängigt när Pharrell, Chad och Shay släpper sitt fjärde album. Gillar det mesta som kommer från dessa grabbar och det här är inget undantag.

15. She & Him – Volume Two
Såg Zooey Deschanel och M. Ward på Kägelbanan i år och blev om möjligt ännu mer kär i denna grymma duo. ”Volume Two” är precis som ”Volume One” askalas pop med country och folkvibbar.

14. Ellie Goulding – Lights
Precis som Marina kommer denna dam från de brittiska öarna och har även hon spelats flitigt i mina lurar i år. Ellie levererar grymt bra pop blandat med singer/songwritermaterial och ”Lights” är ett av många debutalbum som jag höjer till skyarna i år.

13. Marina & The Diamonds – The Family Jewels
Fröken Diamandis var en favorit redan ifjol och jag kan säga att jag inte blev besviken efter att ”The Family Jewels” droppade i februari och det har i princip spelats kontinuerligt av mig sen dess.

12. Robyn – Body Talk
Sveriges drottning av pop har gått från klarhet till klarhet i år och sparkat rumpa från början till slut. Robyn har varit i en klass för sig i år och jag kan inte mer än lyfta på hatten och längta efter nästa skivsläpp.

11. Sleigh Bells – Treats
Har i år blivit smått kär i Sleigh Bells debutalbum ”Treats” som är fyllt med grymma beats och fantastiska Alexis Krauss stämma. Låter det så här nu längtar jag efter att få höra nytt material från denna Brooklynduo.

10. The Black Keys – Brothers
The Black Keys visade verkligen var skåpet skulle stå i år med ”Brothers” som osar blues och rock med grymma låtar rakt igenom.

9. Big Boi – Sir Lucious Left Foot... The Son Of Chico Dusty
Ena halvan av Outkast visar med sitt första riktiga soloalbum, trots att ”Speakerboxxx” i princip kan räknas som ett, att han levererar storartat på egen hand. Fullproppat med hits håller detta album precis som allt han varit involverad i hög klass.

8. Oskar Linnros – Vilja Bli
Oskar har tidigare visat att han är en grym producent och låtskrivare, då framförallt till Veronica Maggio, och visade enligt mig redan när han var en del av Snook att han var grymt talangfull. ”Vilja Bli” är ett grymt popalbum som maskerar sorgsna texter med glada melodier.

7. The National – High Violet
Första gången jag stötte på The National var när jag hörde ”The Boxer” och sedan dess har jag varit lika såld som barn är på godis. Helt makalöst hur mycket känsla som ryms i Matt Berninger’s röst.

6. Drake – Thank Me Later
Drake var med redan ifjol med sin EP ”So Far Gone” och följer upp den i år med en grymt bra fullängdare. Han sjunger och rappar och han gör det med bravur och som jag ser det har han en lång karriär framför sig.

5. Säkert! – Facit
Fina fantastiska Annika ”Säkert!” Norlin släppte helt enkelt ett facit på hur en popskiva ska låta, vemodigt, känslosamt och melodiöst.

4. KiD CuDi – Man On The Moon II: The Legend Of Mr. Rager
Har inte direkt hymlat om att jag verkligen gillar Cudder under det senaste året och ”Man On The Moon II: The Legend Of Mr. Rager” är precis så bra som jag kunde hoppats på.

3. Vampire Weekend – Contra
Ezra Koenig och de andra i Vampire Weekend släppte ”Contra” så tidigt i år, den 11 januari, så det är lätt att glömma bort att det faktiskt droppade i år. Men inte jag inte utan de kniper bronsplatsen med grymma låtar som ”Horchata”, ”Giving Up The Gun”och ”White Sky”.

2. The-Dream – Love King
Sen The-Dream släppte sitt debutalbum ”Lovehate” 2007 har han dominerat RnB himlen och har gått sin egen väg. Att lyssna på ett av hans album är som att få höra en enda superslick bombastisk Rnb dänga då han ofta får låtarna att smälta ihop. Årets album ”Love King” spinner vidare på de två föregångarna men The-Dream levererar precis som förväntat.

1. Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Denna man har fullständigt dominerat 2010 i mina ögon när han under hösten delat med sig av sina G.O.O.D. Fridaylåtar och slutligen med den helt och hållet fantastiska ”My Beautiful Dark Twisted Fantasy”. Han må ha storhetsvansinne och på grund av detta fått ta mycket skit, men han är ett musikaliskt geni och denna platta kommer inte att falla i glömska i första taget.

Comments

3 Responses to "Årsbästalistan 2010 - PK"

kajsa sa... 2010-12-30 18:42

Great success broder!

AnnaLotta sa... 2010-12-31 15:38

Jag gillar din lista! Double rainbow all the way across the sky! Gott nytt år, storebror.

Hammill sa... 2011-01-01 19:15

Hej!

Är en av dem som kollar in din fina musikblogg titt som tätt. Kul att läsa din årsbästalista. Titta gärna in på min blogg också Poplistan, http://poplistan.blogspot.com Jag bjuder gärna in dig till att rösta på låtar varannan vecka under hela året. Just nu har vi en final, där man kan rösta på årets låtar fram till nästa söndag den 9 januari. Hör av dig på ingemar.berg@bredband.net för mer info om hur man röstar.
God fortsättning!
Ingemar Berg, Göteborg

Kontakta oss

Sök inlägg

Ljudvågsarkivet