Calvin Harris


Han gjorde en av 2007 års största discodängor, blev ombedd att skriva mainstreampop åt Kylie minouge och släppte ett helgjutet album. 2007 var ett bra år för Skotten Calvin Harris.

Calvin Harris är en numera 24 årig skotsk kille som spelar en sorts electronica. Enkelt sagt, 80-talsinfluerad electronica typ. Albumet heter 'I created disco' och eftersom det är länge sedan jag skrev något så tänkte jag göra ett monsterinlägg och gå igenom albumet låt för låt här nedanför.

'Merrymaking at my place'
Skivans tredje singel inleder albumet. En dansant Låt som styrs av en framträdande basgång och snärtiga trummor. Utöver det så har vi en sång som ofta gränsar till kastratsång och såklart en del syntar. Sångtiteln påminner mig om LCD Soundsystems 'Daft punk is playing at my house', låtarna i sig är dock inte speciellt lika varandra, utöver indiekänslan som infinns.

'Colours'
Skivan fortsätter med det som kan vara det bästa spåret. Jämfört med det förra spåret är denna låt något mer långsam. 'Colours' utmärks av en syntslinga och trummorna ligger hela tiden och tuffar på i bakgrunden. Calvin sjunger utan kastrat och med en del brittisk accent. I bakgrunden ligger något sort slagverk, mer än så är det inte. Men låten svänger ofantligt mycket.



'This is the industry'
En rätt tradig låt med ett mantra som mer eller mindre upprepas hela låten,
"I am in the industry,
you are in the industry,
we are in the industry,
this is the industry"
Musikmässigt svänger låten en hel del och man byter inte spår för att slippa det. Men det tilltalar mig inte.

'The Girls'
Albumets andra singel. En låt som handlar om vilka sorts tjejer Calvin gillar. Låten börjar med ett intro där han räknar upp alla sorters tjejer det finns och sen brister låten ut i en ytterst dansvänlig låt med på pappret världens tråkigaste refräng
"I get all the girls, I get all the girls
I get all the girls, I get all the girls
I get all the girls, I get all the girls
I get all the girls, I get all the girls
I get all the girls, I get all the girls
I get all the girls, I get all the girls
I get all the girls, I get all the girls
I get all the girls, I get all the girls"
Tur att det låter bättre på skiva än det ser ut på papper.
Låten har ett stick i slutet där Calvin återigen går igenom vilka tjejer han gillar (alla). Förutom de två listningarna är detta en riktigt bra låt.



'Acceptable in the 80´s'
Hiten. Albumets första singel och låten som gjorde att världen öppnade ögonen för Calvis. En dansant diskolåt som flörtar med åttiotalet både ljud- och textmässigt. Sjukt bra video som fullkomligt skriker åttiotal och... uttrar? En mer ingående introduktion känns överflödig.

'Neon Rocks'
En något långsammare låt med en grymt skön syntslinga och en (synt)basgång som inte går av för hackor. Calvin sjunger riktigt bra om... knark?

'Traffic cops'
Ett märkligt mellanspel på ca 50 sekunder

'Vegas'
Innehåller nästan exakt samma syntslinga som 'Acceptable in the 80´s'. Låten handlar om att dra till Las Vegas och återigen sjunger Calvin om droger. Börjar lite tråkigt men kickar igång och blir en väldigt skön danslåt.

'I created disco'
Titelspåret börjar med en småskruvad slinga, in kommer marackas och trummor och lite mer syntar. Ett nästintill instrumentalt spår (Calvin snackar lite i mitten) som varken riktigt lyfter eller kraschar.

'Disco Heat'
En låt som börjar med vad som låter som gitarr (men säkert är electroniskt). En ganska snäll upptempo låt som är helt ok, men i jämförelse med andra spår på skivan bleknar den lite.

'Vault character'
Ett otroligt kort mellanspår

'Certified'
Instrumentell låt som på något sätt går på sparlåga. Småroliga effekter och skön basgång, inte så mycket mer.

'Love souvenir'
En soulig ballad. återigen instrumentell. En riktigt lugn och skön låt.

'Electro man'
Ett spår som verkligen dryper av åttiotal. Handlar om en elektronisk man och hur gärna Calvin vill vara som han. (Han sjunger inte om knark, men texten grundas nog i en del olagliga preparat). Låten påminner lite om pacific i det lugna, åttiotalsaktiga och mysiga. en passande avslappnad avslutning på skivan.


Kolla in Calvis egna sida på youtube. Många bra klipp där
Calvin Harris på youtube

Comments

0 Responses to "Calvin Harris"

Kontakta oss

Sök inlägg

Ljudvågsarkivet